Felkészülés a kerékpártúrára / preparations for a bicycle outing (in Hungarian)

Fékek: az egyik legfontosabb. Azon kívül, hogy a fékpofák mennyire erősen fogják a kereket, az azokat rögzítő csavarokat is ellenőrizzük. A fék részét képezi az is, ahol meghúzzuk a féket: a fékkarok is meg tudnak lazulni; kontrás biciklinél a féktestet kell próba alá vetni.

Csapágyak: a hajtóművé, a kerekeké és a kormányé. Az első kettőnél egyszerűen csak teszteljük végig ezeket, ha van oldalsó mozgásuk („kimozognak“), akkor meg vannak lazulva, és korrigálnunk kell. A kormánycsapágy ellenőrzéséhez húzzuk be az első, aztán a hátsó féket, közben próbáljuk előre-hátra mozgatni a biciklit.

Lánc: először is mossuk le! Ezt megtehetjük úgy, ha simán fejjel lefelé állítjuk a biciklit. Erős szennyezésnél le kell szerelni és beáztatni a láncot. Ezt nem érdemes gyakran csinálni. Nem csak macerás feladat, de gyengíti a láncszemek közötti tartást is. Ha tisztának mondható a lánc, gondoskodjunk az olajozásáról. Ez bizony türelemjáték, szemről szemre kell haladni. Nem kell eláztatni az olajba, cseppenként elég adagolni, majd azzal ellenőrizhetjük, ha áthajtjuk a pedált.

Teljes cikk / full article: http://www.bestbike.hu/hirek/felkeszules-a-kerekparturara

Sign In or Register to comment.