Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek, 2020/10/15

Bett & Bike: minősített kerékpáros szálláshelyek
A VELOREGIO-projekt során Magyarországon elsőként minősített kerékpáros-barát szálláshelyeket kínálnak a nyugati régió a túrázók, kirándulók számára, kifejezetten a biciklis turisták számára. A szempontrendszer szülőhazája Németország, az Allgemeine Deutsche Fahrrad Club (Általános Német Kerékpáros Klub) foglalta össze a szokásos precizitással és alapossággal, mire van szükségük azoknak, akik a kerékpáros túráik alatt szállást keresnek. Így született meg a Bett & Bike minősítés, ami jelzés és garancia a biciklis turistáknak, hogy olyan helyre érkezett, ahol nemcsak pihenhet, hanem különféle szolgáltatásokat is kaphat. A Bett & Bike kerékpáros turisztikai minőségbiztosítási rendszer szigorú, kötelező illetve választható szempontokat ír elő a szálláshelyeknek. A teljesítésért cserébe megkapott jelzés ajánlás a túrázóknak, kerekezőknek – Németországban, ahol a kerékpáros turizmusnak nagy hagyományai vannak, a biciklisek kifejezetten az ilyen fogadókat, szállodákat keresik.

A kötelezően elvárt kritériumok:
1. Egyéjszakás szállás biztosítása a kerékpáros turisták számára

A kerékpáros turisták gyakran helyről- helyre kerekezve utaznak, szakaszosan járják be a tervezett útvonalat. Ez azt jelenti, hogy minden szakasz megtétele után más- más szálláshelyen szállnak meg. Döntésüket a szállást illetően sok esetben spontán, rövid időn belül hozzák meg, mely döntést gyakran az időjárás is befolyásolja. A kerékpáros turisták kifejezett elvárása ezért az 1 éjszakás szálláslehetőség.

 1. Zárható helyiség a kerékpárok biztonságos tárolására

A kerékpáros turisták számára legfontosabb elvárás, hogy kerékpárjaikat biztonságos és fedett helyen tárolhassák a szálláshelyen. A kerékpáros- barát szálláshely szolgáltatónak ezért díjmentesen biztosítania kell egy olyan helyiséget, ami vagy földszinten helyezkedik el, vagy rámpával, lifttel, felvonóval megközelíthető.

 1. A ruhák és felszerelés szárítására alkalmas helyiség biztosítása

A kerékpáros turisták gyakran izzadtan, vagy átázott ruhában érkeznek meg a szálláshelyre. Szükségük van így egy olyan helyiségre, ahol szárítani tudják a ruháikat, felszerelésüket. A kritérium előírja a szálláshely- szolgáltató számára, hogy biztosítson egy olyan helyiséget, ahol a kerékpáros öltözet szárítására biztosított egy szárítókötél vagy ruhaszárításra alkalmas állvány. Ez a helyiség ideális esetben zárható és fűthető is egyben.

 1. Teljes értékű reggeli vagy reggeli-készítési lehetőség biztosítása

Mivel a kerékpáros turisták aktívan töltik utazásukat, folyton mozgásban vannak, így teljes értékű, vitamin- és szénhidrátdús reggelire van szükségük, mint például teljes kiőrlésű termékek, müzli, gyümölcsök, gyümölcslevek. Amelyik szálláshely nem biztosít reggelit a vendégei számára, annak főzési lehetőséget (konyhát) és a közeli bevásárlási lehetőségeket bemutató listát kell biztosítania.

 1. Információnyújtás a térség turisztikai ajánlatairól

Kerékpáros térképek, útikalauzok segítik a kerékpáros turistát a környék látnivalóinak felfedezésében. Elegendő mindösszesen 1 térségi kerékpáros térkép kihelyezése és amennyiben rendelkezésre áll, egy helyi látnivalós térkép, brossúra kirándulási célpontok ismertetésével.

 1. Kerékpáros szerszámkészlet és kerékpárszerviz-kapcsolat biztosítása

Kisebb javításokat maguk a kerékpárosok elvégzik a kerékpárokon, ezért szükséges a szálláshelyen egy alap szerszámkészlet biztosítása. Az ADFC egy szerszámkoffert vagy szerszámos dobozt ajánl, amiben kizárólag kerékpárok javítására alkalmas szerszámok foglalnak helyet – német precizitással sorolják fel ezeket. A szerszámkészlettel helyben nem megoldható javítások esetére a szálláshelynek rendelkeznie egy a közelben lévő kerékpárszerviz elérhetőségeivel, akit nagyobb balesetek esetén azonnal lehet értesíteni.

Kötelezően választható kritériumok:
Az alábbi kritériumok közül minimum 3-at kell teljesíteni. Ez a 3 kritérium a szálláshely- szolgáltató által szabadon választható.

 • Környezetbarát közlekedési javaslatok az oda- és visszautazáshoz (olyan vonat illetve buszjárat, amelyeken szállítható a kerékpár.
 • Transzfer biztosítása.
 • Jó minőségű kerékpárok kölcsönzése.
 • E- bike és Pedelec kölcsönzés.
 • E- bike illetve Pedelec töltőállomások.
 • Napi túraajánlatok.
 • Csomagtranszfer a következő szálláshelyre.
 • Együttműködés egy kerékpáros szervizzel.
 • Navigációs eszközök kölcsönzése.
 • Ingyenes wifi- szolgáltatás biztosítása
 • Ebédcsomag biztosítása.

További információ: www.bettundbike.de

TELJES CIKK: www.mozgasvilag.hu

Sign In or Register to comment.